آموزش رایگان لینوکس مقدماتی (Linux Essentials)
ویدیوهای آموزشی رایگان لینوکس را به ترتیب فصل و درس ببینید. هر درس شامل ویدیو، نوشته، تمرین و آزمون است. مطالب نوشته شده را مطالعه، تمرین ها را انجام و در آزمون شرکت کنید.
دوره آموزشی لینوکس مقدماتی – Linux Essentials بصورت حضوری و آنلاین و با امکانات ویژه برای دانشجویان باشگاه برگزار می شود.
تاریخچه سیستم عامل لینوکس (Linux) و یونیکس (Unix)
فصل 1 درس 1سیستم عامل یونیکس در سالهای 1925 تا 1980 میلادی در آزمایشگاه Bell با تغییر و تحول فراوان ساخته شد. نام این سیستم عامل در ابتدا Unics بود ولی در سال 1980 به Unix تغییر نام داد. اما چند سال بعد شخصی بنام لینوس توروالدز سیستم عامل لینوکس را به دنیای کامپیوتر معرفی کرد. Linux از Unix Like (سیستم عاملی شبیه به یونیکس) طی سالهای 1988 تا 1996 طراحی و ساخته شد.
گنو لینوکس پروژه ای بود که حاصل همکاری ریچارد استالمن، بنیانگذار بنیاد نرمافزار آزاد و لینوس توروالدز، برنامه نویس و ارائه دهنده سیستم عامل متن باز لینوکس بود. گنو پروژه ای مستقل با هدف تولید نرم افزارهای متن باز (Open Source) برای سیستم عاملی به همین نام (GNU) بود. لینوکس هم یک سیستم عامل متن باز ولی بدون نرم افزار بود، پس توروالدز سراغ استالمن رفت تا نظر او را برای همکاری و پشتیبانی از سیستم عامل لینوکس جلب کند. استالمن پیشنهاد توروالدز را پذیرفت ولی مدتی بعد پروژه گنو و پروژه لینوکس بر سر نام GNU/Linux اختلاف پیدا کردند...
سیستم عاملهای ویندوز و اندروید از میلیون ها خط کد نرم افزاری ساخته شده اند. در سیستم عاملهای متن بسته (Closed Source) مثل ویندوز، کدها فقط توسط شرکت مایکروسافت قابل تغییر هستند؛ اما در مقابل سیستم عامل متن باز (Open Source) به شکل رایگان در اختیار همگان قرار دارد و همه میتوانند به کد دسترسی داشته و آن را تغییر دهند. البته این فرآیند تغییر باید تحت مجوزها و لایسنسهای Open Source باشد.
همه ما در مورد Free به معنای آزاد و Open Source بودن لینوکس شنیده ایم؛ اما متن باز بودن لینوکس و برنامه های آن به معنی این نیست که بدون چارچوب و ساختار خاصی و لزوما بصورت رایگان به بازار عرضه میشوند. برنامه نویسان و توسعه دهندگان سیستم عامل و برنامه های لینوکس از لایسنسهای GPL و LGPL پیروی میکنند و نرم افزارهای خود را زیرنظر قوانین این لایسنسها تولید میکنند.
برنامه Virtual Box برای شما امکان ساخت و مدیریت کامپیوترهای مجازی را در سیستم عامل اصلی کامپیوترتان فراهم میکند. به این تکنولوژی که به شما اجازه نصب سیستم عاملهای موردنظرتان را در سیستم عامل اصلی سیستم میدهد، Server Virtualization گفته میشود. برنامه Virtual Box بصورت رایگان در ویندوز و لینوکس قابل نصب و استفاده است.
در این درس به انجام تنظیمات ماشینهای مجازی در برنامه Virtual Box میپردازیم. تنظیماتی مانند نوع اتصال کارت شبکه و نوع و ظرفیت هارد و رم. با دیدن این فیلم آموزشی، کار با این نرم افزار (ساخت Virtual Machine و تنظیمات آن در برنامه مجازی سازی Virtual Box) برایتان راحتتر خواهد شد.
معرفی ابزارهای کاربردی شبکه و برنامه نویسی در لینوکس
فصل 2 درس 3با توجه به امکانات زیاد و توانمندیهای بالای ابزارهای شبکه در لینوکس و داشتن سهم بسیار بالا از بازار سیستم عامل سرور، اهمیت یادگیری و تسلط به کار با آنها میتواند برای علاقمندان به حوزه مهندسی شبکه های کامپیوتری موقعیتهای شغلی با درآمد بالایی فراهم کند.
معرفی برنامه های کاربردی اوبونتو
فصل 2 درس 4بیشتر کاربران کامپیوتر تصور میکنند که لینوکس انتخاب مناسبی برای سیستم عامل یک کامپیوتر خانگی نیست و صرفا روی کامپیوترهای قدرتمند سرور کارآیی دارد؛ اما باید بدانیم که لینوکس مانند سیستم عامل ویندوز شرکت مایکروسافت دارای برنامه های کاربردی بسیاری است، حتی میتوانیم ابزارهای مفید ویندوزی را در لینوکس نصب کنیم. شما میتوانید لینوکس را روی کامپیوتر دسکتاپ و لپ تاپ نصب کنید و از برنامه هایی مثل ویرایش تصویر و ویدیو، آفیس، بازیهای کامپیوتری، شبیه سازهای مهندسی شبکه و ... با سرعت و کیفیت بیشتر از ویندوز استفاده کنید.
دستورات Terminal و BASH در لینوکس اوبونتو
فصل 3 درس 1برای حرفه ای شدن در سیستم عامل لینوکس باید به دستورات لینوکسهای پرکاربرد شبکه مانند UBUNTU و CentOS شناخت دقیق و تسلط کامل پیدا کنید. بیشتر کارهای اصلی لینوکس مثل مدیریت نصب ابزارهای موردنیاز، مانیتور وضعیت شبکه، مدیریت کاربران، کنترل دسترسی به فایل و دایرکتوری، تامین امنیت سیستم عامل و دیتای آن و ... از طریق محیط خط فرمان لینوکس یعنی Terminal انجام میشود.
آشنایی با دستورات راهنمای خط فرمان در لینوکس
فصل 3 درس 2سیستم عامل لینوکس هزاران ابزار دارد که حفظ کردن دستورات آنها کار غیر ممکن و بیهوده ای است. علاوه بر تعداد بیشمار ابزارهای لینوکسی و دستورات آنها، هر دستوری دارای سوییچها و آپشنهای متنوعی است که حفظ کردن همه آنها غیر ممکن است. یک متخصص لینوکس بر اساس تجربه کاری خود ممکن است با ابزارهایی سر و کار داشته باشد که لزوما سایر متخصصین این حوزه آنها را تجربه نکرده باشند.